Nutridrink Protein Omega 3 to doustny preparat odżywczy, będący żywnością specjalnego przeznaczenia medycznego, którą należy stosować pod nadzorem lekarza. Znajduje zastosowanie u pacjentów z chorobą nowotworową z niedożywieniem lub ryzykiem niedożywienia z nią związanym. Przede wszystkim zaś produkt przeznaczony jest dla pacjentów z nowotworami głowy i szyi, płuca, jelita grubego, trzustki oraz żołądka, gdyż to te grupy są najbardziej narażone na znaczną utratę masy ciała w wyniku niedożywienia.
Nutridrink Protein Omega 3 to wsparcie żywieniowe stosowane:
- jako przygotowanie do chemio- i radioterapii
- w trakcie i po zakończeniu radioterapii
- w okresie okołooperacyjnym
Zastosowanie:
Nutridrink Protein Omega 3 stosuje się u pacjentów onkologicznych w sytuacjach, w których z różnych przyczyn pokrycie potrzeb organizmu tradycyjną dietą jest niemożliwe, lub niewystarczające, szczególnie przy:
- problemach z jedzeniem (gryzieniem, żuciem, połykaniem) oraz przy braku apetytu i niechęci do jedzenia,
- utracie masy mięśniowej i towarzyszącym osłabieniu,
- problemach z trawieniem i wchłanianiem (objawiającymi się: nudnościami, wymiotami, biegunką i/lub zaparciami),
- zwiększonym zapotrzebowanie na składniki odżywcze, będące następstwem choroby,
- niewystarczającym spożywaniu w diecie kwasów tłuszczowych Omega 3 i witaminy D w trakcie choroby nowotworowej.
Sposób użycia:
- Produkt gotowy do spożycia, przeznaczony do picia.
- Należy pić powoli, 1 butelkę przez około 30 minut.
- Dobrze wstrząsnąć przed użyciem.
- Najlepiej podawać schłodzony.
- Po pierwszym otwarciu opakowania produkt przechowywać w zamkniętej butelce, w lodówce, maksymalnie do 24 godzin.
- Może być stosowany jako uzupełnienie diety pomiędzy posiłkami lub jako dodatek do posiłków w celu zwiększenia ich wartości odżywczej.
Zalecane spożycie to 1-2 butelki dziennie przez minimum 14 dni lub dłużej (jako uzupełnienie diety), zgodnie z zaleceniem lekarza
Właściwości:
- Białko:
- jest podstawowym budulcem organizmu bez którego organizm nie mógłby funkcjonować,
- jest składnikiem enzymów i hormonów (reguluje procesy metaboliczne),
- odpowiada za budowę i pracę mięśni,
- wspomaga działanie układu odpornościowego,
- transportuje witaminy i składniki mineralne do odpowiednich miejsc w organizmie.
- Omega 3:
- należy do niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, których organizm sam nie wytwarza,
- ich źródłem są głównie ryby, orzechy i oleje roślinne,
- mają właściwości przeciwzapalne, dlatego są uważane w onkologii za składnik, którego dostarczenie do organizmu wraz z dietą jest szczególnie ważne w przebiegu choroby nowotworowej.
- Nutridrink Protein Omega 3 to największa ilość: białka (18 g), energii (306 kcal) i kwasów tłuszczowych omega 3: EPA i DHA (1,8 g) oraz witaminy D (9,8 μg), które są skoncentrowane w najmniejszej butelce (125 ml).
- Płynna forma, łatwa do spożycia przez osoby chore.
- Dostępny w rześkim smaku mango-brzoskwinia.
Ilość:
- Opakowanie zawiera 4 butelki po 125 ml (łącznie 500 ml).
Ostrzeżenia:
- Produkt nie jest przeznaczony do stosowania pozajelitowego.
- Stosować pod nadzorem lekarza.
- Produkt nieodpowiedni do stosowania jako jedyne źródło pożywienia.
- Monitorować podaż płynów, aby zapewnić odpowiedni stan nawodnienia pacjenta.
- Nie stosować u dzieci poniżej 6 lat.
- Stosować ostrożnie u dzieci w wieku 6-10 lat.
FAQ
Dlaczego Nutridrink Protein Omega 3 pije się powoli?
Ze względu na wysoką osmolarność zaleca się spożywać Nutridrink powoli, małymi łykami, najlepiej przez ok. 30 min. Wysoka osmolarność wynika z wysokiej koncentracji składników odżywczych w małej ilości płynu.
Jak długo można stosować Nutridrink Protein Omega 3?
Najczęściej zalecane stosowanie to 1-3 butelki Nutridrinka dziennie przez 14 dni i więcej. Preparaty odżywcze powinno się stosować zgodnie z zaleceniami lekarza: czyli do momentu powrotu do spożywania pokarmów w wystarczających ilościach – zwykle 2 butelki dziennie przez 14 dni.
Dane podmiotu odpowiedzialnego:
NUTRICIA Polska Sp. z o.o.
ul. Bobrowiecka 8,
00-728 Warszawa