Wysyłka w 24h
Sprawdź dostępność w sklepach
Waga:
250 gWysyłka w 24h
Sprawdź dostępność w sklepach
Miód Manuka to miody jednorodne wytworzone wyłącznie na terytorium Nowej Zelandii, w czasie który pokrywa się z okresem kwitnienia krzewów Manuka, które są wytworzone w zasadniczej większości z nektaru roślin z gatunków Leptospermum scoparium. Miody charakteryzują się takimi cechami jak:
- odpowiedni zakres przewodności właściwej, wyjątkowy smak określany jako mineralny, lekko gorzki;
- silnie aromatyczny zapach z wyczuwalnymi nutami wilgotnej ziemi i wrzosu;
- obecnością pyłku charakterystycznego dla krzewów Manuka oraz składników, w tym: methylglyoxalu (MGO™)
MGO™ to skrót od Methylglyoxal – naturalnej substancji uznanej przez naukowców za charakterystyczny składnik miodów Manuka, które ze względu na jego wysoką zawartość odróżniają się od innych miodów dostępnych na rynku. Miód zawiera methylglyoxal w ilości powyżej 550 mg/kg (naturalny składnik występujący w znacznych ilościach tylko w niektórych miodach Manuka).
Skład:
Wartość odżywcza | w 100 g | w 15 g* |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 1400 kJ / 335 kcal | 210 kJ / 50 kcal |
Tłuszcz | 0 g | 0 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0 g | 0 g |
Węglowodany | 82,1 g | 12,3 g |
w tym cukry | 82,1 g | 12,3 g |
Błonnik | 0 g | 0 g |
Białko | 0 g | 0 g |
Sól | 0,03 g | 0 g |
Methylglyoxal | >25 mg | >3,75 mg |
*15 g (3 łyżeczki)= porcja dzienna.
Spożywanie Miodu Manuka
Miód najlepiej spożywać rano na czczo w ilości 2-3 łyżeczek lub po 1 łyżeczce 2-3 razy dziennie pół godziny przed posiłkiem.
Warunki przechowywania:
Przechowywać w temperaturze pokojowej.
Kraj pochodzenia miodu: Nowa Zelandia
Kraj produkcji: Nowa Zelandia
Pokaż więcej