Jesteśmy pasjonatami najlepszej kawy, pewnie podobnie jak Wy, skoro trafiliście na tę stronę. Miłość do tego napoju skłoniła nas do poszukiwania coraz to nowych doznań smakowych, a kawa zaczęła nie tylko dodawać nam energii, ale również przynosić wspaniałe momenty, historie i krajobrazy z odległych zakątków świata, a przede wszystkim wspaniały smak, którego tak naprawdę wcześniej nie znaliśmy.
I tak niepozornie zaczęła się nasza przygoda z kawą… jej historią, owocami, kształtem, kolorem i zapachem ziarna, wysokością i miejscem upraw, procesem obróbki, farmerami. Przyszedł też czas na metody alternatywne, które przyniosły nowe doświadczenia smakowe. Po raz kolejny okazało się, że smak kawy może mieć różny wymiar.
Próbowanie kawy z różnych zakątków świata, z różnych upraw, z różnych wysokości dało nam ogromne doświadczenie. Wizyta na farmie kawy w Brazylii pozwoliła nam lepiej poznać ten owoc przed obróbką. I tak dojrzewała w nas myśl o założeniu własnej palarni kawy, takiej z prawdziwego zdarzenia, gdzie każdy dzień jest podróżą, poszerzaniem wiedzy i realizowaniem swojej pasji – jedynej i wyjątkowej palarni, gdzie smak jest najważniejszy, gdzie cały proces jest zaplanowany od początku do końca w każdym szczególe tak, żebyś mógł się delektować kawą.
Tu nic nie jest przypadkowe – ziarna, opakowania, sprzęt, logo, lokal – wszystko zostało skrupulatnie sprawdzone i przeanalizowane. Zanim wybraliśmy piec odwiedziliśmy kilku producentów, żeby mieć pewność, że ten który wybierzemy, da nam możliwość zachowania w ziarnie smaku i aromatów zgodnych z naszymi oczekiwaniami. Każdy młynek, legendarny ekspres, ale i najdrobniejsza łyżeczka do cuppingu zostały przez nas świadomie wybrane.
Dla każdej z naszych kaw szukaliśmy idealnego profilu palenia. Gościliśmy w naszej palarni najbardziej doświadczonych zagranicznych roasterów, czy sędziów na międzynarodowej scenie kawowej, żeby mieć pewność, że nie popełnimy błędu, a resztę dopełni magia samodzielnie dobranych ziaren oraz ich wysoka jakość.
Dziś jesteśmy pewni, że kawy Blue Orca Coffee są wyjątkowe, że dostarczą Wam to, czego w kawie szukacie i zadowolą najbardziej wymagające podniebienia. Także dlatego zdecydowaliśmy się na współpracę z legendą świata kawy - Scottem Rao. Scott nie tylko pomagał nam dopracować profile palenia, ale jest także dla nas mentorem w naszej codziennej pracy.
Nie oznacza to, że to jest koniec naszej przygody, bo tak naprawdę naszą historię będziemy pisać dalej, razem z Wami, ciągle eksplorując świat kawy, dla siebie i dla Was. Cały czas hołdując jednej zasadzie, która dziś doprowadziła nas do miejsca, które pozwala realizować naszą misję i pasję - szerzenie wiedzy o kawie i dostarczanie Wam ziaren najwyższej jakości.
Miejsce pod nasza palarnie przygotowaliśmy od podstaw i bardzo dokładnie, dzięki czemu produkcja jest doskonale zorganizowana. To realizacja naszych wieloletnich dążeń, marzeń, doświadczeń i przemyśleń, nic nie jest tutaj przypadkowe. Najważniejsze jest dla nas to, co nadaje zielonym ziarnom smak - czas i temperatura. To właśnie te parametry muszą być najpierw dokładnie zaplanowane, aby realizowany precyzyjne proces był powtarzalny i dana kawa zawsze smakowała tak samo.
Dlatego też sercem naszej palarni są piece bębnowe, które pozwalają nam realizować nasze marzenia i dostarczać Wam kawę najwyższej jakości. To właśnie nasze dążenie do idealnego smaku sprawia, że do każdego zamówienia podchodzimy indywidualnie.
Podchodzimy poważnie do naszej pracy, więc w palarni każdego dnia odbywa się cupping. Służy on nam do oceny każdej kawy, która została przez nas wypalona.
Kiedy natomiast tworzymy profile palenia zapraszamy do naszej palarni zarówno znawców jak i smakoszy kawy, którzy oceniając naszą pracę podczas paneli sensorycznych pozwalają nam wybrać najlepszy profil palenia. W końcu kawa powstaje nie tylko po to żeby smakowała nam, lecz przede wszystkim Wam i spełniała Wasze oczekiwania.
Kawa po każdym paleniu jest sprawdzana przez naszych Q-graderów, nie tylko poprzez tradycyjny cupping, ale także za pomocą każdej z najbardziej popularnych metod parzenia od espresso po wszystkie alternatywy. Cały proces jest monitorowany i zaplanowany dosłownie sekunda po sekundzie i to dosłownie. Niezwykle ważne jest dla nas to, żeby nasz proces palenia był w 100% powtarzalny.
Wszystko zaczyna się od plantacji, to tam farmerzy dbając o ziarna i wkładając całe serce w produkcję, rozpoczynają proces, dzięki któremu możemy delektować się wyjątkowym smakiem świeżej kawy. Każda kawa ma swoją indywidualną historię. To od kraju, ziemi, nasłonecznienia, otoczenia, wysokości i wielu innych czynników zależy finalny smak dobrej kawy.
Na 20 testowanych przez nas kaw 1 trafia do sprzedaży i są to te kawy, które najbardziej odzwierciedlają nasze wyobrażenie o smaku i aromacie. Szukamy i wybieramy tylko te najlepsze i wyjątkowe ziarna. Kiedy farmerzy rozpoczynają zbiory, trafiają do nas próbki kaw, które wypalamy w samplerze, małym piecu, szukając idealnego profilu palenia. Kiedy ziarno spełnia nasze kryteria jakościowe, a smak odpowiada naszym wymaganiom, decydujemy się zamówić dane ziarno. Kiedy zebrane ziarna trafiają do naszej palarni, ponownie je sprawdzamy i selekcjonujemy oraz potwierdzamy proces palenia, tym razem podczas profili sensorycznych.
Zbieramy wtedy opinie specjalistów i fanów kawy na temat smaku, a następnie wprowadzamy korekty i ponownie testujemy - i tak, aż do momentu, kiedy jesteśmy w pełni zadowoleni z efektów naszej pracy. Proces ten powtarzamy od nowa, kiedy tylko wprowadzimy jakąś zmianę, czy też chcemy wprowadzić do sprzedaży nową kawę.
Obsesyjnie dążymy do perfekcji - to smak jest dla nas najważniejszy - to dla smaku i Waszego zadowolenia, spędzamy godziny przy piecu i podczas cuppingów, co nie ukrywamy sprawia nam wielką przyjemność.
To w co wierzymy, to smak, to właśnie on opowiada historię każdej kawy, od pasji i troski farmera o ziarno, po pasje i dedykacje naszych roasterów i testerów, którzy każdego dnia dokładają starań, aby kawa trafiająca do Waszych kubków była najmilszą chwilą Waszego dnia.