Nasza odporność. Niestety, jesień to niezaprzeczalnie czas zwiększonej zachorowalności na przeziębienia czy grypę. Można, a nawet trzeba, się jednak przed tymi chorobami bronić. Metody są różne, szczepionki, hartowanie organizmu, jak to czynią np. fani zimnych kąpieli czy też korzystanie z sauny. Wszystkie te sposoby są na pewno skuteczne i można wziąć je pod uwagę. Kluczem do zdrowia jest jednak codzienna porcja odpowiednich witamin, które mają nieoceniony wpływ na naszą odporność. Oto ich wykaz.
Najważniejsza, łatwo dostępna, niezbędna! Uszczelnia naczynia krwionośne, niszczy wolne rodniki, działa przeciwzapalnie i wspiera organizm w walce z bakteriami. Dzienna zalecana dawka witaminy C to 75 mg. Taką ilość dostarczy nam: 100 g brokułów, 90 g brukselki, 70 g jarmużu, 100 g kalafiora, 50 g papryki, 30 g liści natki pietruszki, 2 owoce kiwi, 30 g czarnych porzeczek, szklanka soku pomarańczowego. Należy jednak pamiętać, że witamina C jest bardzo niestabilna, pod wpływem wysokiej temperatury, światła słonecznego, czy nawet pozostawiona na powietrzu szybko się utlenia, tracąc swoje właściwości. Warto pomyśleć o suplementacji. Istnieje cała gama preparatów zawierających aktywną formę witaminy C, czyli Kwas L-askorbinowy.
Suplementy diety często łączą witaminę C z innymi składnikami wzmacniającymi organizm, np. z rutyną. Jest to naturalna substancja pozyskiwana m.in. z ziela gryki. Wykazuje działanie ochronne w stosunku do witaminy C, zapobiegając jej utlenieniu i jako naturalny antyoksydant wzmacnia i uszczelnia naczynia krwionośne. Zalecane jest sięgać po suplementy diety łączące oba związki. Naturalnie witaminę C i rutynę znajdziemy w soku z arni, z czarnego bzu. Poleca się dodawać je do herbaty (jednak niegorącej) i w ten sposób wspierać naturalne siły obronne ustroju.
Witamina A jest rozpuszczalna w tłuszczach, więc jej naturalnym źródłem będą produkty zawierające kwasy tłuszczowe: tłuste ryby morskie, oleje roślinne, masło, podroby. W produktach roślinnych (zielone i pomarańczowe owoce i warzywa) znajdziemy związek, z którego organizm może wytworzyć witaminę A, jest to β-karoten. Retinol jako substancja antyoksydacyjna neutralizuje wolne rodniki, odpowiedzialne za stan zapalny, jej niedobór skutkuję obniżeniem odporności i zwiększoną zapadalnością na infekcję.
Posiada właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i antywirusowe. Witamina K to tak naprawę kilka różnych związków. Witamina K1 występuje w zielonych warzywach m.in. szpinak, brokuły, kapusta. Witamina K2 powstaje w jelitach przy udziale mikroflory bakteryjnej, posiada jednak niższy o 25% potencjał od wit. K2. Witamina K3 i K4 to substancje syntetyczne, które na drodze trawienia przekształcane są do aktywnych form witaminy.
Oczywiście oprócz witamin, istnieje szereg innych związków, które możemy znaleźć zarówno w suplementach, jak i naturalnie w produktach żywieniowych, jakie warto wybierać w codziennym jadłospisie by zapewnić sobie dobre zdrowie jesienią, należą do nich:
The information below is required for social login