Möller’s to norweska firma założona w 1854 roku z inicjatywy farmaceuty Petera Möllera. Przedsiębiorstwo zasłynęło z produkcji tranu, który do dziś pozostaje w asortymencie pod różnymi postaciami. Spożywanie oleju z wątroby ryb jest bardzo popularne w krajach skandynawskich. Receptura wytwarzania produktów z tym składnikiem nie zmieniła się od XIX wieku prawie wcale.
Po kilkunastu latach działania produkty marki trafiły do Stanów Zjednoczonych. Dziś da się je kupić w kilkudziesięciu krajach na całym świecie. Są to suplementy diety, które mają pomagać w utrzymaniu zdrowia, ale nie wolno ich stosować według własnych upodobań. Przed wdrożeniem do diety powinno się odbyć konsultację lekarską i wykonać stosowne badania.
Wszystkie produkty marki powstają na podstawie sprawdzonych receptur i wieloletniej tradycji. Rozwój technologii pozwala na podawanie tranu w nowych formułach, dlatego aktualnie jest on dostępny w kilku formach:
Kapsułki Möller’s Forte z Tranem to suplement diety, który dostarcza do organizmu kwasy omega-3 i witaminę D3. Może przyczyniać się do wsparcia pracy serca, układu odpornościowego oraz zdrowia kości.
W produkcie kapsułkach z tranem Möller’s Complex znajduje się jeszcze witamina K. Ma ona wpływ na proces krzepliwości krwi. Według zaleceń producenta nie powinno się przyjmować więcej niż 1 porcji dziennie. Należy to jednak skonsultować dodatkowo z lekarzem lub farmaceutą.
Płyn Möller’s Tran Norweski Jabłkowy to produkt o owocowym smaku, który przykrywa aromat naturalnego oleju rybnego. Zawiera witaminy A i D, a także kwasy omega-3 DHA i EPA. Może oddziaływać korzystnie na:
Z myślą o dzieciach powstały żelki Möller’s Omega-3 Rybki Malinowe, które mogą przyczyniać się do poprawy przyswajania wapnia i fosforu. Suplement diety należy stosować wyłącznie po konsultacji ze specjalistą. Ma on w składzie olej z sardynek i sardeli, ale owocowy aromat wpływa na słodki smak. Dostępne są także inne warianty produktu np. Möller’s Omega-3 Rybki Pomarańczowo-Cytrynowe.
Zalecenia dotyczące dawkowania tranu zawsze znajdują się na opakowaniu. Najlepiej jednak ustalić je z własnym lekarzem lub farmaceutą, ponieważ każdy organizm może mieć inne zapotrzebowanie.
Pierwszy etap produkcji to połów ryb z wód w Lofotach i Vesteralen. Następnie pozyskuje się olej z wątroby zwierząt i poddaje się go kilkustopniowemu procesowi oczyszczania. Później produkt trafia do specjalnych butelek i przechodzi kontrolę składników.
Tran zawiera porcję kwasów omega-3 oraz witaminę D3. W niektórych produktach można spotkać np. dodatkowo witaminę K lub aromaty owocowe.
Przed wdrożeniem tranu do diety dziecka należy skonsultować się z lekarzem. Podczas stosowania nie wolno przekraczać dawek sugerowanych przez producenta na opakowaniu.
Tran można spożywać przez cały rok. Trzeba jednak konsultować przyjmowanie produktu z lekarzem.